martes, 27 de octubre de 2009

Comunicació 13-10-2009

Avui a classe hem parla t sobre el text del qual haviem de fer una lectura d'Eulalia Bosch, Educació i vida quotidiana.
En aquest text Eulalia descriu las "lecciones de silencio" que de petita feia a l'escola. Tothom ha remarcat l'importància d'aquestes leccions ja que en el món on vivim rarament trobem un moment per estar tranquils. A més és en aquestes estones de silenci on realment ens podem coneixer, aprendre a estars sols és necessari en una societat que no para mai, que sempre va cap endavant i com ja he remarcat és en aquestes estones on podem analitzar el nostre entorn, on podem trobar la pau interior tant necessaria avui en dia.

Fent referència a aqustes lliçons, el que jo personalment havia deduït del text, és la necessitat en unes classes de trenta alumnes o més, el poder impossar una estona de silenci perquè els infants és tranquilitzin quan estan molt esverats. Suposo que aquesta conclusió va lligada a les meves experiències personals amb els infats.

Comunicació 5-10-2009

En aquesta classe el professor ha parlat sobre la comunicació i ha definit agents que intervenen en aquesta com l'escriptura, llegir, llibre i lectura. Ha parlat sobre l'origen de la comunicació, com era i com va anant evolucionant. També ha parlat sobre el coneixement i com aquest ha sigut traspassat en el passat.


-Comunicació:

-En la primera etapa la oralitat va predominar.
-Més tard al apareixer l'escriptura, aquesta va anant agafant pes.
-La comunicació és un intercanvi entre el que parla i el que escolta.
-S'ha de formular una idea.
-Saber escoltar és el primer pas per saber explicar.
-Amor i estimació influeixen en una bona comunicació.


-Escriptura: Aquesta és una forma de saber escoltar així com també ho és observar.

-Llegir: És una de les formes d'adquisció del coneixement, és una forma d'interpretar.

-Llibre: Influeixen el text i el lector. L'únic viu és el lector, és el que l'hi dona vida. El llibre per si sol no en té.

Per comprovar això hem fet un exercisi mental. Cada alumne de la classe ha imaginat una finestra. De ben segur cadascun de nosaltres ha creat la seva finestra, totes difernets i úniques, les hem creat.

-Observacions:
-S'hi volem saber com és la finestra ens la hem da narrar.
.En el moment que la narro, no només dic com és la finestra, sinó que hem narro a mi mateix com és.

-Que podem deduir:
-Els nens ens expliquen el que els hi passa. Ho hem de saber interpretar. Saber el que ens volen dir.

Segons el suis .... per llegir calen 3 coses:
1. Intel·ligència: per llegir més enllà, entre linees (saber llegir).
2. Sensibilitat: esser viu amb tota carrega exponencial que aixó suposa.
3. Diccionari.

Segons C.S. Lewis, no hi han bons i mals llibres, hi han bones o males lectures. Un bon lector sabrà si el llibre és bò o dolent.

-Lectura:
-Exigeix lentitud i profunditat a diferència dels valors més corrents. S'ha d'educar i s'ha de construir.
-Vol temps, aquest és el que ens permet aprofundir.
-Llegir és una feina, no és un paler. Ho hem d'educar, hem de contriur una aptitud per enfortir la lectura.

jueves, 22 de octubre de 2009

Cultura lliure

Cultura lliure: és tot allò que englobem en la creació, elaboració i difusió de cultura d’acord amb els principis de llibertat establerts al programari lliure què és tot allò que pot ser utilitzat, estudiat o modificat sense restriccions, i que pot ser copiat o modificat sense cap o gaires restriccions per garantir el futur dels destinataris i els seus drets.

Principalment les característiques d’aquest programari són les següents:

-llibertat d'adaptar un programa per tal de cobrir unes necessitats pròpies.
-llibertat de millorar un programa i distribuir-lo de nou.
-llibertat de copiar-lo i distribuir-lo.
-llibertat d’executar un programa amb qualsevol propòsit.

Són habituals les reflexions al voltant del copyleft (conjunt de llicències que poden aplicar-se a creacions informàtiques), drets d’autor (copyright), etc.

A classe de TIC hem realitzat un exercisi per compendre millor la cultura lliure i poder debatre.

4 situacions per al debat:

A continuació hi ha breument exposades 4 situacions que es succeeixen a les escoles del nostre país diàriament.


A- El professor d'educació física diu als seu alumnes: "Per demà, tothom vindrà a classe amb unes "Nike. Jordan Collezione 20/3" per a poder fer les pràctiques de basquet.

En aquesta situació crec que el profesor no pot imposar als alumnes que es comprin un determinat model de bambes, en tot cas podria aconsellar un tipus per la pràctica del esport, en aquest cas el basket. Així doncs crec que aquesta opció no entra dins del que s'enten per cultura lluire.


B- Estem a classe fent un projecte col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra i les aneu enganxant i comentant al Word.

Aquesta situació tampoc és la correcta ja que el professor obliga als alumnes a fer servir una marca registrada, en aquest cas el Word, per fer el treball.


C- Per a preparar una classe, el mestre ha confeccionat un fantàstic PowerPoint en el que li manquen les dues últimes diapositives, l'envia per correu electrònic als seus alumnes amb la instrucció següent: Obriu el PowerPoint, fet amb la versió 2007, i completeu les dues últimes diapositives amb les dades que falten i la propera setmana el porteu a classe per comentar-lo.

Aquesta opció sembla que tampoc és la correcta, no per l'activitat que el professor mana, sinó perquè aquest obliga als alumnes a fer servir un programa, en aquest cas el PowerPoint, que no és gratuit i que per tant els obliga a comprar-se'l als que no el tinguin, tant com els que tinguin una versió més antiga.


D- El professor de ciències, en una excursió, diu als seus alumnes: "Entreu a la botiga de records, agafeu les postals que vulgueu per portar-les als pares"

Aquesta és la opció bona ja que el professor fa agafar les postals als alumnes les postals que ells vulguin i aquestes ja tenen autorització del seus autors per fer-ne ús.

domingo, 18 de octubre de 2009

Audacity

Les dos últimes classes de TIC hem après a utilitzar l'Audacity. Aquest programa ens permet fer gravacions i treballar amb elles.

Audacity és un programa gratuït, que podem descargar a internet. Aquest programa és bastant fàcil de fer servir i amb ell podrem realitzar gravacions, edicions (pots retallar, copia i enganxar diferents sons) i reproducció de sons. És fàcil d'utilitzar i te'l pots descarregar gratuïtament. Amb ell pots importar i exportar els sons amb diversos formats (WAV i MP3).

Per utilitzar aquest programa vam fer una activitat amb parelles que consistia en gravar-nos la nostra veu a l'ordinador llegint algun text sobre l’educació, i cada fragment que deia cadascú l'havíem de guardar en format WAV. Una vegada teníem la grabació de la nostra veu feta, vam adjuntar totes les grabacions i li vam afegir una cançó per acompanyar la nostra veu i així practicar les utilitats del programa. Aquesta música, la podíem amplificar o reduir segons el nostre gust, igual que les grabacions, també podíem retallar els espais en els quals ningú parlava o se sentia de fons els companys de classe parlant, i una vegada retallat al nostre gust, vam fer coincidir totes les veus perquè quan s'acabés la primera continués seguidament la segona i quedessin ben enllaçades.Una vegada vam tenir les gravacions de les veus fetes i coordinades amb la música, ens vam fer un compte a http://www.esnips.com/ que és un programa que ens permet pujar la cançó a internet i a través d'una adreça URL que ens dóna aquesta pàgina, podem penjar la nostra gravació al nostre bloc.


Hem elegit aquest text ja que creiem que al educar, sempre ho hem de fer amb afecte ja que és així com podrem inculcar valors com la disciplina i la responsabilitat en els procesos d'ensenyament.

Per escoltar la gravació clicar aquí.


Com a futur mestre crec que aquest programa és una eina molt interessant ja que amb aquest programa podré gravar contes, llegendes i altres tipus de àudio que després podré fer servir a classe amb els infants, poden així preparar aquests àudios amb antelació.

domingo, 4 de octubre de 2009

Gestió de la informació: Delicious i blocs de notes de Google

Dins el bloc de gestió, hem après a utilitzar dos programes molt útils quan estem buscant informació per Internet i volem guardar-la. Aquests dos programes són una solució al problema de com guardar les adreces de les webs per la dificultat que moltes vegades se’ns presenta quan hem de retrobar-la, sense necessitat de fer servir sempre el mateix PC on normalment les hauríem agregat a favorits.

Delicious permet emmagatzemar, escriure comentaris i posar etiquetes a les webs que ens interessen. També ens permet compartir aquestes troballes amb la resta d’usuaris agregats com a fans (amics). El principal inconvenient d’aquest programa és que està en anglès.

Note book de Google és més senzill que Delicious però a la vegada més pràctic, ràpid i personal a l’hora de desar informació de les webs, ja sigui per adreces o textos. Amb el Bloc de notes de Google podeu navegar, enganxar i organitzar informació de tot el web en una única ubicació en línia, a la qual es pot accedir des de qualsevol equip.

El Bloc de notes mini de Google us permet desar els retalls d’informació sense sortir de la pàgina web on sou. En canvi, podeu organitzar i revisar els vostres blocs de notes d’una manera més senzilla a la vista de pàgina completa. Per accedir a la vista de pàgina completa, feu clic a l’enllaç. Obre a la pàgina completa del vostre Bloc de notes mini, o inicieu la sessió directament en aquest enllaç. Si utilitzeu el navegador Firefox, també podeu obrir el Bloc de notes mini com a element emergent, mitjançant la icona de fletxa de la barra de títol. Això us permet veure i editar els vostres blocs de notes en una finestra que es pot moure i canviar de mida, sense haver d’anar a la vista de pàgina completa.

Crec que aquests dos programes són molt útils i necessaris alhora de la recerca d’informació i la seva identificació.

jueves, 1 de octubre de 2009

Video Youtube

A continuació adjunto un vídeo del Youtube d'una gravació d'un tros del debat al programa de televisió Els matins de Josep Cuní sobre l'educacció i el TIC. Per penjar aquest vídeo és tant senzill com copiar la direcció que hi ha a la pròpia pàgina del Youtube i posar-la a la pestanya Html en l'edició de missatges.

He elegit aquest vídeo perquè m'ha semblat molt interessant el debat que han tingut en aquest programa. Per un costat defensen la necessitat d'introduir a les aules elements informàtics per a l'ensenyament i com així es podria afavorir a tenri una menor despesa de material escolar i afavorir així al medi ambient.

Per l'altre banda es parla de la dificultat d'introduir tots aquests elements a les aules i a l'ensenyament i el cost que això pot coportar a les famílies.

La conclusió és que estem en un moment de canvi i que haurem d'experimentar per tal de saber quina és la millor forma d'educar i com tots aquest elements informa`tics s'introduiran a les aules.

Debat al programa de televisió Els matins de Josep Cuní sobre l'educació i el TIC.

Els professors catalans prefereixen les classes magistrals a fer servir els ordinadors a classe

En aquesta notícia del Periódico, es diu que els professors catalans prefereixen les classes magistrals a fer servir els ordinadors a classe. Segons aquesta la majoria d’escoles i instituts estan preparats per impartir l’ensenyament a partir de les noves tecnologies i estan ben equipats de PCs.
Aquesta notícia es corrobora a sí mateixa a partir d’un suposat estudi internacional en el que han participat 356 centres d’ESO catalans.
Si es fa un cop d’ull als 37 comentaris que internautes han fet d’aquesta notícia, suposadament tots professors, es poden intuir les mancances de recursos dels centres catalans per portar a terme una educació en que s’utilitzin les noves tecnologies, com també caldria veure si les dades de l’estudi són fiables i en que s’han basat per dur-lo a terme.

Per veure aquesta notícia sencera clica aquí.